|
|
![]() |
JLIB_HTML_CLOAKING |
|
602 344 167 |
Co mi daje nurkowanie?
Wolność, cisza, adrenalina, przygoda
Nurkowanie od dawna budziło moją ciekawość, 6 lat temu trafiłem w odpowiednie miejsce, na świetnych ludzi i .... przepadłem.
Ta forma rekreacji, przygoda, czy po prostu sposób na zdrowe i przyjemne spędzenie wolnego czasu pochłonęła mnie i wielu moich przyjaciół.
Co mi daje nurkowanie? 
- Wolność, jaką w trakcie posiadam unosząc się swobodnie jak ptak, zawieszony przy pionowej ścianie, w której Miętusy mają swoje schronienie (jezioro Hańcza)
- Cisza podczas nurkowania w nocy, gdzie na litoralu ( głębokość do 5m.) pośród Zielenic, Okonie i Leszczowate całymi stadami układają się na dnie. Jak by czekając na nurka, który wsłuchany w własny oddech, z wolna odkrywa swą latarką piękno podwodnego świata w nocnej ciszy.
- Adrenalina i pokonywanie własnych lęków, zdobywając coraz to nowe, nieznane miejsca, które często stawiają duże wymagania od Ciebie i osób z takim samym szaleństwem w oczach, eksplorujących wspólnie jakąś zalaną przez wodę dziurę. (np. kopalnia Molnár János)
- Przygoda: ciągła, nieustająca, w pięknych miejscach, z ludźmi z pasją, za każdym razem ciekawa, często nowi ludzi i miejsca - ogrom wrażeń. Innym razem stała ekipa: wszyscy sprawdzeni, dopięci, dzisiaj wymagające nurkowanie, w skupieniu klarujemy sprzęt, ale ludzie z tobą odpowiedni, czyli OK.
Za każdym razem, kiedy nurkuję: - w pięknych i ciepłych wodach morza czerwonego - w wymagających głębinach Bałtyku z najpiękniejszymi wrakami na świecie - w zimnej, głębokiej i zjawiskowej Hańczy - w niebezpiecznej i traumatycznej kopalni czy jaskini w Budapeszcie - w bystrej i dynamicznie zmieniającej się rzeki Biebrzy - z osobami z niepełnosprawnością , które z niesamowitym ogniem w oczach i wolą walki pokonują dużo trudniejsze przeszkody niż reszta absolwentów, cieszę się, że trafiłem kiedyś w odpowiednie miejsce i na świetnych ludzi.
Teraz idąc dalej w swojej pasji, przekazuję tą radość wszystkim bez względu na wiek, płeć i sprawność. Udowadniając, że ta forma rekreacji jest w pełni bezpieczna przy zachowaniu kilku podstawowych zasad bezpieczeństwa. Pomaga mi i uczestniczy w tym grupa przyjaciół pochłoniętych przez nurkowanie.
Paweł Hołdakowski
Instruktor płetwonurkowania NAUI
Instruktor płetwonurkowania z osobami z niepełnosprawnością HSA